DYMATO in Analyse bijlage van het Financieele Dagblad

In de Analyse bijlage Industrie van de toekomst, gedistribueerd met Het Financieele Dagblad worden de Hanwha cobots van Dymato uitgelicht.

Lees het magazine via de link hieronder en bekijk onze advertentie op pagina 4, en het gehele artikel over Dymato op pagina 12.

­­Cobots: Flexibel, eenvoudig en veilig

Robots zijn in de maakindustrie al jaren aan de orde van de dag, maar steeds vaker zien we naast grote, industriële robots ook kleinere, collaboratieve robots hun intrede doen in fabrieken. En deze cobots brengen flinke voordelen met zich mee.

Cobots leiden namelijk tot een forse verhoging van de productiviteit van bedrijven in de maakindustrie, maar ook daarbuiten. “Een cobot kan echt samenwerken met de mens”, vertelt Theo Coffeng, directeur van Dymato, exclusief dealer van Hanwha cobots voor de Benelux. “Het voordeel is dat de cobot flexibel en eenvoudig te programmeren is. Hierdoor eist de cobot veel minder investeringen en kennis dan een traditionele robot.”

Zeker in de huidige tijd kunnen cobots een goede toevoeging aan het productieteam zijn. “Door corona krijgen we te maken met meer uitval van personeel”, stelt Coffeng. “Die uitval moet worden opgevangen en cobots kunnen dit uitstekend oplossen. Stel je bijvoorbeeld een kaashandelaar voor die verschillende soorten kaas levert. De kazen moeten voor de verdere handling van de transportband op een pallet gelegd worden. Voor dit proces hebben wij aan dit bedrijf meerdere Hanwha HCR-12 cobots geleverd, waardoor het niet langer nodig is dat iemand een aantal uren per dag achter de band staat. Ook ergonomisch gezien is dat een stuk verantwoorder, en de medewerker kan zich focussen op uitdagendere taken.

De cobot wordt gekenmerkt door flexibiliteit en eenvoud. “Je kan hem aan de hand pakken en zeggen wat hij moet doen”, vertelt Coffeng. “Je doet een handeling één keer voor en de cobot doet het vervolgens na. Het is dus heel simpel om met de cobot om te gaan. Je kan in drie à vier uur leren hoe je zo’n cobot moet programmeren. Zeker voor jonge mensen die ook al gewend zijn aan iPads en games is de drempel om samen te werken met een cobot heel laag.”

Die eenvoud maakt cobots niet alleen geschikt voor grote industriële bedrijven, maar ook voor het mkb. “Grote en middelgrote bedrijven zien in de cobot een waardevolle aanvulling op de vaak reeds aanwezige industriële robots. En voor kleine bedrijven is de cobot een aantrekkelijke, bereikbare oplossing om te automatiseren”, vertelt Coffeng. “Juist de flexibiliteit van de cobot is voor het mkb erg belangrijk omdat er snel geschakeld kan worden tussen verschillende handelingen. Een cobot bij een metaalbewerker zou bijvoorbeeld kunnen lassen, maar hij kan ook schuren of een machine beladen en ontladen. De cobot is ideaal voor dat soort repetitieve handelingen. En dit is nodig, omdat het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden voor zulke taken.”

Daarnaast zijn cobots ook nog eens veilig om mee samen te werken. Coffeng: “Als de cobot in aanraking komt met een medewerker, stopt de cobot en deze kan ook weggeduwd worden. Met een industriële robot kan dat natuurlijk niet. De cobot is voorzien van geavanceerde software waardoor deze bijna overal voor kan worden ingezet. Van het uitdelen van koffie op een beurs tot het overgieten van gevaarlijke stoffen in de chemische en pharmaceutische industrie, op een AGV (Autonomous guided vehicle) voor order-picking in de logistiek, of in de foodindustrie. Voor groei en een goede concurrentiepositie, nu en in de toekomst. Met een cobot zijn de mogelijkheden oneindig.”

Share: